Tánccsoportok

Nagytarcsai „VENCSOK” Hagyományőrző Népdalkör

Vezető: Galántai Györgyné

A Nagytarcsai Hagyományőrző Kulturális Egyesülethez tartozik a Nagytarcsai „Vencsok” Asszonykórus mely 1996 októberében alakult a Nagytarcsai Szlovák Önkormányzat tagjainak kezdeményezésére.
A kórus célja, hogy a Nagytarcsai Hagyományőrzőkkel és a Szlovák Önkormányzattal közösséget alkotva, közösen őrizzék őseik rájuk hagyott kulturális, szellemi, nemzeti és nemzetiségi, továbbá hitbéli hagyományaikat.
Az éneklés mellett az alapvető céljuknak tartják a néphagyományok felkutatását, a népdalok gyűjtését, a népszokások megőrzését és színpadra vitelét, az eredeti ruhák bemutatását és megőrzését. Létszámuk állandóan változik, de nyolc-tíz fővel színpadra tudnak állni.
A kórus nagy múltra tekint vissza, hiszen Nagytarcsán az ötvenes évek közepétől kisebb kihagyásokkal, működik a hagyományőrzés, együttesi formában is.
A„Vencsok” népdalkör 20 éve, alakult újjá, azóta önállón is, és a táncosokkal is számtalan fellépést mondhatnak magukénak.
Elért eredményeik között feltétlen említést érdemel, hogy a Palócgála Minősítők országos versenyén Dicséretes elismerést, a Szarvasi minősítő versenyen a táncosokkal közösen Ezüst fokozatú minősítést, 2015. évben Pilisszentkereszten a KÓTA kórusok minősítő versenyén Arany fokozatot szereztek..
A kórus vezetője a húsz éven át a Szlovák Önkormányzat elnöki tisztségét is betöltő Galántai Györgyné, aki a Hagyományőrző Egyesület egyik alelnöke is.

A 2007-ben újjá alakult nagytarcsai Néptánccsoport

2007-ben néhány régi táncos úgy gondolta, hogy feleleveníti a régi hagyományokat, és az együttes megalakulásának 50. évfordulójára, életre hívja a régi tánccsoportot.
Egy fergeteges, nagyon jól sikerült megemlékezés újra összekovácsolta a táncosokat, sőt új tagok jelentkeztek a csoportba.

Az alapító tagok nagyrészt az idősebb korosztályhoz tartoznak, akik már a hatvanas években is táncoltak, és akik nevét ebben a bemutatóban is illik megjegyezni.
Tagai István, Tagainé Terjánszki Erzsébet, Bátori László, Fényes Mihály, Fényes Piroska.

A hetvenes évektől azután egyre bővült a táncosok létszáma, személy szerint akik a 2007. évi újjá alakulásnak is részesei voltak, Krizsánné Tagai Erzsébet, Hornyákné Hetényi Katalin, Bátoriné Geér Mária. Az újjá alakulás után további tagok jelentkeztek a táncosok soraiba, olyanok akik már korábban is táncoltak, és olyanok is aki még nem táncoltak.

Már közel tíz éve működik az ujjá alakult tánccsoport, ez idő alatt számos alkalommal az ország több pontján, továbbá Erdélyben, 2014. augusztusában Finn országban 2015-ben  Prágában egy Nemzetközi Folklór Fesztiválon szerepeltek nagy sikerrel.
A tánccsoport tagjai, joggal büszkék arra, hogy ma már saját,- díjnyertes koreográfiát tudnak színpadra állítani, ugyanis a Nagytarcsai Néptánc Együttes a Nagytarcsai Asszonykórussal, a szarvasi minősítő versenyen két régi koreográfia feldolgozásával NÉPTÁNC kategóriában, ezüst fokozatot szerzett. Művészeti vezetőjük Bátori László, aki új koreográfiákkal és a régi koreográfiák feldolgozásával színesíti a repertoárt.

Oszd meg ismerőseiddel: